2022-2023衡水金卷先享题 高三一轮复习40分钟单元检测卷(老高考)/语文(二)2答案

2022-2023衡水金卷先享题 高三一轮复40分钟单元检测卷(老高考)/语文(二)2答案,我们目前整理分享2022-2023衡水金卷先享题 高三一轮复40分钟单元检测卷(老高考)/语文(二)2答案试题试卷及其参考答案,1如需答案 请关注微信公众号:趣找答案/直接访问www.qzda.com(趣找答案)

2022-2023衡水金卷先享题 高三一轮复40分钟单元检测卷(老高考)/语文(二)2答案

 

2022-2023衡水金卷先享题 高三一轮复40分钟单元检测卷(老高考)/语文(二)2答案,以下是该试卷的部分内容或者是答案亦或者啥也没有

Was it in the village ____we used to live _____ the accident happened?

A. that; where B. which; that

C. where; that D. which; where

试题答案

C

【解析】试题分析:考强调句式。疑问句,正序为:It was in the village where we used to live that the accident happened. I t is /was sb/sth that 强调句式形式。where 引导地点状语从句,修饰前面的village,注意比较the village in which we used to live in,where 与in which 用法的不同。句意:正是在这个我们过去居住的村庄里发生了事故。故选C

考点:考查强调句式。

A man lived at the foot of a hill. For a long time, he heard of tales of the other side of the hill—stories of rich land, weather and beautiful scenery.

One day, he was life in his home town and thought it was to improve it, so he packed his bags, left his home and started climbing the hill, to live a better life.

The climb was very .The man had to stop to rest many times. At some , the hill was very steep (陡峭的) indeed, and he almost wanted to . But his dream of a better life him going.

One afternoon, the man came to another steep part of the hill. And at the top stood some thick plants. The same had happened to him many times before. this time it was a little hard to get over it, he surely was able to do it.

, the man was too tired after all those days of and pushing through high plants. He was that he still had no results to show, no fruit to enjoy. He just didn’t want to any more. He said to himself, “Maybe life on the other side of the hill is not like what the told. My old home isn’t that anyway.” He finally made his decision, and set off for home.

Actually the man didn’t know that he climbed over that slope (斜坡), he could see the other side of the hill and all he had heard about that place was . The man had already done the hard part, but he to stop trying when things were going to get much better.

1.A. bad B. hot C. perfect D. cold

2.A. interested in B. bored of C. surprised at D. nervous about

3.A. easy B. necessary C. simple D. right

4.A. wishing B. beginning C. refusing D. helping

5.A. astonishing B. interesting C. tiring D. attractive

6.A. afternoons B. days C. points D. corners

7.A. get up B. give up C. sit down D. run away

8.A. stopped B. asked C. noticed D. kept

9.A. trouble B. steep C. dream D. illness

10.A. If B. Because C. When D. Although

11.A. Luckily B. However C. Or D. So

12.A. running B. playing C. climbing D. waiting

13.A. happy B. angry C. excited D. charged

14.A. try B. help C. escape D. learn

15.A. films B. books C. tales D. lessons

16.A. strange B. terrible C. useless D. dangerous

17.A. looked around B. turned around C. went on D. slowed down

18.A. as if B. so that C. as long as D. as well as

19.A. false B. true C. funny D. important

20.A. prepared B. agreed C. chose D. failed

试题答案

1.C

2.B

3.B

4.A

5.C

6.C

7.B

8.D

9.A

10.D

11.B

12.C

13.B

14.A

15.C。

16.B

17.B

18.C

19.B

20.C

【解析】

试题分析:本文是一篇夹叙夹议的文章。从前有个男士去山那边寻找更好的生活。路途艰辛,中途返回,其实只要他翻过了最后那个斜坡,就到达了他听说的地方。启迪人们:做事要有毅力、恒心,不能半途而废。只有坚持到最后才能寻找到自己想要的。

1.句意是: 在这个人所听到的传说中山那边什么都好:土地肥沃,气候宜人,景色优美。bad 坏的;hot 热的;perfect 完美的;cold冷的,四个词中只有perfect 能够表现出山那边的气候很好,所以选C

2.】考查介词词短语。be interested in 对---感兴趣;be bored of 对---感到厌烦;be surprised at 对---感到惊讶; be nervous about对---紧张不安。One day, he was life in his home town句意是:一天, 这个人厌倦了自己家乡的生活。所以选B

3.】考查形容词。 easy 容易的;necessary 必要的;simple 简单的;right正确的。One day, he was life in his home town and thought it was to improve it, 句意是:一天, 这个人厌倦了自己家乡的生活,他觉得有必要改善自己的生活了。 根据句意可知necessary 最符合题意。

4.考查动词。 wishing 希望;beginning开始;refusing 拒绝;helping帮助。so he packed his bags, left his home and started climbing the hill, to live a better life.所以他带上包裹离开了他的家,开始爬这山, 这个人离开家是希望自己可以过上更好的生活。根据句意所以选A

5.考查形容词。 astonishing令人惊讶的;interesting 有趣的;tiring 疲劳的、厌倦的; attractive有吸引力的,根据“The man had to stop to rest many times.”这个人不得不停下来休息很多次。从此句可知这次爬山很困难。 故选C

6.考查名词。 corners角落; point在这里指某特定的地方。At some , the hill was very steep (陡峭的) indeed.句意:山的某些地方很陡。所以选C points

7.考查动词短语。At some , the hill was very steep (陡峭的) indeed, and he almost wanted to . 山很陡峭,这个人几乎想要放弃。get up 起床、站起来;give up放弃; sit down坐下; run away逃跑、逃走。所以选B

8. stopped 停止;asked 问请求;noticed 注意到;kept保持,keep sb.doing sth.意为“让某人一直做某事”。 But his dream of a better life him going.句意:他想过好日子的梦想使他坚持下去。 所以选D

9.】考查名词。trouble 麻烦;steep陡峭; dream梦想;illness 病 。And at the top stood some thick plants. The same had happened to him many times before.在山顶有厚厚的丛林,同样的麻烦以前发生过很多次。爬陡峭的山而且遇到丛林是指此人遇到了麻烦 ,所以选A

this time it was a little hard to get over it, he surely was able to do it.

10. If 如果;Because 因为;When 当---时候;Although尽管、虽然。 this time it was a little hard to get over it, he surely was able to do it. 虽然这次困难比较难克服,但是他还是能够做到。

11.Luckily 幸运地;However 然而,可是;Or 否则;So所以。 , the man was too tired after all those days 上文说此人还是能够克服这次困难的,然而他现在太累了,不想再继续下去了。上下文联系可知选B

12. running 跑;playing 玩;climbing 爬;waiting等待。 , the man was too tired after all those days of and pushing through high plants.这个人是在爬山,所以用climbing。句意:然而,爬了那么多的山,穿越了那么多的丛林,他觉得太累了。

13.happy高兴的;angry生气的;excited感到兴奋的;charged索取、收费。

He was that he still had no results to show, no fruit to enjoy. fruit在这里意为“成果,结果”,相当于good results。 他没有得到好的结果,所以他很生气。angry.最能体现出此人当时的心情。

14.try 尝试;help 帮助;escape 逃跑;learn学。He just didn’t want to any more.这个人觉得太累了,他不想再尝试了。

15.考查名词。 films 电影;books 书;tales 故事、传说;lessons课、教训。“Maybe life on the other side of the hill is not like what the told.或许在山那边的生活不像传说中的那样。 根据第一段的“he heard of tales of the other side of the hill”他听说了在山那边的故事,可知此空选C。

16.考查形容词。 strange 奇怪的;terrible 可怕的、糟糕的;useless 无用的;dangerous危险的。He said to himself, “Maybe life on the other side of the hill is not like what the told. My old home isn’t that anyway.”这个人自言自语道:“山那边的生活也许没有传说中的那么好,我的家也没有那么糟糕。”所以选B

17.考查动词短语。 looked around 向四周看; turned around 转过身来;. went on 继续;. slowed down慢下来。He finally made his decision, and set off for home.他最后做出了决定, 根据“set off for his home”可知这个人转身回家了。

18. 。as if 好像;so that 为了---,引导目的状语从句;as long as 只要,引导条件状语从句; as well as还有、也。Actually the man didn’t know that he climbed over that slope (斜坡), he could see the other side of the hill.这个人不知道他只要翻过那个斜坡,就能够看到山的另一边了。所以选as long as

19.考查形容词。 false 错误的;true真实的;funny逗乐的;important重要的。he could see the other side of hill and all he had heard about that place was .他能看见山的那边,所听到的有关山那边的传说都是真的。根据最后一句话“when things were going to get much better’’可以推断出这个人所听到的有关山那边的传说都是真的。因此在这里true最合题意。

20.prepared 准备;agreed 同意;chose选择;failed 失败。The man had already done the hard part, but he to stop trying when things were going to get much better.当事情就要往好的方向发展的时候,这个人选择了放弃。

考点:考查夹叙夹议阅读

...

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。